Ademoefening & biofeedback

Ademen is sterk verbonden met emoties. Daarom trekt een onrustige, gespannen ademhaling gelijk op met een onrustige periode in je leven, maar hebben mensen met astmatische afwijkingen ook sneller last van negatieve emoties! Beperkingen in het ademen gaan vaak gepaard met angst en slecht slapen. Ook vanuit een onrustige jeugd kun je een ongunstig adempatroon ontwikkeld hebben.

Hyperventilatie is die vorm van onrustig ademen die gepaard gaat met een zeer snelle en inefficiënte ademhaling en kan leiden tot chronische klachten als druk op de borst, duizeligheid, wazig zien of zelfs verwardheid (zie deze vragenlijst).Soms uit het zich in paniekaanvallen met een verstoorde verhouding in zuurstof en kooldioxide ('hypocapnie).

Biofeedback
Na het vaststellen van het symptomencomplex is biofeedback een heel goed middel om te onderzoeken welk adempatroon bij jou dominant is, maar ook om te laten zien hoe je dit kunt beïnvloeden. Je kunt zien (en ervaren)dat je dit patroon heel goed kunt beïnvloeden en trainen). 

Problemen met de adem staan vaak niet op zich. De onrustige emoties hebben ergens hun oorsprong en het is belangrijk om na te gaan waar dit vandaan komt. De oefeningen zullen ook niet alleen gericht zijn op het leren ademen, buikademhaling of ademtempo, maar ook op het ontspannen an sich. Soms is het zelfs nodig om de aandacht op de adem helemaal los te laten.

De biofeedbackmeting zit bij mij inbegrepen in de fysiotherapeutische behandeling en wordt derhalve vergoed vanuit de
Aanvullende verzekering als je die hebt afgesloten.

 Biofeedbackpatroon van ademhaling en hartslag

Biofeedbackpatroon van ademhaling en hartslag