(26) Het lichaam liegt niet

(26) Het lichaam liegt niet

Veel lichaamssignalen zijn meetbaar. Dokters doen niet anders door naar je te luisteren, je bloed te prikken of in je urine te kijken. Biofeedback maakt gebruik van signalen aan de huid met behulp van sensoren. Deze signalen worden vervolgens versterkt door de computer en laten dan één op één de reacties zien in rust en bij bepaalde handelingen, maar ook bij bepaalde gedachtes en gevoelens!

Met name lukt het om inzicht te krijgen in de ademhaling, de hartslag, transpiratie (van de vingertoppen), huidtemperatuur en spierspanning (van de spieren die direct onder de huid liggen).

(23) Oerangsten in de 21e Eeuw

(23) Oerangsten in de 21e Eeuw

In dit blog wil ik het vooral hebben over paniekaanvallen en angststoornis in relatie tot stress. Bijna 20% van de Nederlanders heeft wel eens of vaker te maken gehad met een paniekaanval of angststoornis. Dat is nog hoger als de burnoutcijfers. En opvallend, want er is nu niet zoveel meer om echt angstig over te zijn. Er is meer aan de hand dan een bedreiging van buiten af. Je hoeft toch niet echt bang (meer) te zijn voor een beer, een wolf, een vijandige stam, voedseltekort, pijn in je lichaam of onweer. Waar ligt dan de pijn?

(22) Beter leren voor jezelf te zorgen door minder 'Hedonisme'

(22) Beter leren voor jezelf te zorgen door minder 'Hedonisme'

Iedereen herkent zijn of haar hedonistische neigingen, de een wat meer dan de ander. In ieder geval hebben we er allemaal mee te maken. 

Hedonisme' is de dominante levensstijl van dit moment; het is gericht op snelle bevrediging van onze behoeftes. Een hedonistische levensstijl kenmerkt zich door (willen) genieten van lekkere maaltijden, dure spullen, een warm huis en doen waar je zin in hebt. Je wilt snel resultaat en dit leidt in werksituaties dan ook vaak tot de eis of iets snel af kan zijn, liefst vandaag. Je bestelt iets via internet, maar het moet wel meteen komen. Je doet examen en je wilt binnen een week de uitslag.

Hedonisme kan echter tot tot klachten leiden; maar dan het soort klachten dat je niet even snel kunt bestrijden. Dan moet je op een andere levensstijl kunnen overstappen...