(17) De Stress van de Marktwerking (in de zorg)

Een aantal jaren geleden zijn we de zegeningen van marktwerking in de zorg ingeloodst. Daarmee zou de zorg kwalitatief beter worden en goedkoper.  Want, zo was het verhaal, particuliere zorgverzekeraars zouden met elkaar gaan concurreren, de laagste premies bieden en de beste zorgaanbieders contracteren.

Omdat ik tot zover  van alle verzekeraars de contracten 'krijg' zou ik graag willen bevestigen dat deze alleen aan de besten worden uitgereikt. De waarheid is echter dat het doodsimpel is om een contract af te sluiten met alle verzekeraars. Als je maar voldoet aan het papierwerk. Een andere waarheid is dat de zorg niet goedkoper is geworden, zeker niet voor de cliënten. En als je patiënt word komt daar nog eens eigen risico bij.

Er is wel een partij die van de veranderingen beter zijn geworden. En dat zijn de verzekeraars. Door fusies en overnames zijn er nog maar 9 over (hoezo concurreren). Inmiddels maken deze bij elkaar 100den miljoenen winst. Er is meer dan 10 miljard bij elkaar gespaard. En dat is wel zuur als je bedenkt wat er allemaal bezuinigd is in de zorg.

 

Concurreren
Bij concurrentie kun je kiezen. Hiep hoi. Er zijn dan ook allerlei mogelijkheden om te vergelijken op internet. Als je daar tenminste een weekendje de tijd voor hebt. Pas op; de bekendste onder de vergelijkingssites (Independer) is eigendom van Achmea (Zilveren Kruis en veel andere merken), dus echt niet independent. De consumentenbond lijkt een eerlijker beeld te geven. Overigens verdienen de vergelijkingswebsites een provisie als je via hen een verzekering afsluit.

Bij concurrentie hoort ook reclame. Acquisitie-gelden worden dan ook flink uitgegeven deze maanden. Bijvoorbeeld aan tussenpersonen zoals de vergelijkingswebsite. En raad is wie dat uit eindelijk betaald..?

Lees: De concurrentie wordt duur betaald (uitstekende website: Follow The Money).

De consumentenbond maakt zich al jaren sterk voor verlaging van de premies. Door fusies en overnames is er in feite al niet zoveel concurrentie meer. Vooral Achmea is een echte reus geworden die kolossale winsten maken. Geld dat eigenlijk bedoeld zou moeten zijn voor zorg – bijvoorbeeld meer thuishulp (!)- verdwijnt in zakken van bestuurders en speculanten. De belangrijkste afdeling van Achmea is dan ook de afdeling Vermogensbeheer.

Lees: Consumentenbond over premies en over buffers van zorgverzekeraars.

De ene belofte is de andere niet
zoals alle commerciële bedrijven beloven de zorgverzekeraars je de beste service, tegen de laagste prijs. Je hebt ongeveer overal recht op, bij de hulpverlener naar je keuze, net zoveel als nodig is. Deze belofte wordt aan ons hulpverleners niet gemaakt. Wij zijn de schadepost waarop zoveel mogelijk moet worden bezuinigd. Een goed voorbeeld is de aanvullende verzekeringen. Bij een bepaalde premie krijg je de ‘belofte’ van een x-aantal behandelingen. Bijvoorbeeld 20 per jaar. Ons wordt echter duidelijk gemaakt, dat wij niet teveel boven het gemiddelde moeten zitten (en dat ligt dan rond de 10). Behandelen we vaker, dan krijgen we controle (een ‘kwaliteits-audit’), waarbij fikse boetes worden uitgedeeld. Deze boetes vormen inmiddels een leuke inkomstenbron voor de verzekeraars (of besparing).

Dit is een slimme manier van bezuinigen. De consument merkt er niet zoveel van en de slechte boodschap moet door de zorgverlener worden gebracht.  Ook als er helemaal niet (meer) behandeld kan worden, omdat de zorgverzekeraar jouw instelling toch niet contracteert.

Ook de administratieve rompslomp blijft buiten zicht van de consument. Zorgverleners zijn meestal zo aardig dat ze dit in hun eigen vrije tijd doen. De helden onder de zorgverleners kiezen ervoor om alle tijd in het zorgproces te stoppen. Zij tekenen geen wurgcontracten. Hoewel deze hulpverleners dus eigenlijk kwalitatief betere hulp gaan geven, worden ze vervolgens niet meer (volledig) vergoed door uw zorgverzekeraar, met als argument dat ze de kwaliteit niet kunnen controleren (lees: de kosten niet kunnen beheersen).

burnout.png

Welke verzekering dan te kiezen?
De verzekeraars waar wij het gelukkigst van worden zijn die verzekeraars bij wie het wel of niet hebben van een contract niet zoveel uitmaakt. Dit zijn de kleinere verzekeraars, die niet zoveel geld steken in reclame of controle van administratie.  Grappig genoeg komen deze verzekeraars er ook het beste af bij consumentenonderzoek én bij onderzoek onder hulpverleners. Vanwege service en betrokkenheid. Deze verzekeraars weigeren ook geen contracten met ziekenhuizen. Ze gaan er terecht vanuit dat je na het behalen van je diploma en het volgen van bijscholingen je voldoende bent toegerust om mensen te helpen. Het gaat met name om ONVZ, PNO (onderdeel van onvz), DSW,  Ditzo (onderdeel van ASR) en enkele kleine dochters van de grote jongens. De big four zijn Achmea, VGZ, Menzis en CZ/OHRA. Deze 4 hebben allemaal kleinere maatschappijen onder zich, bedoeld voor bepaalde doelgroepen (Pro Life!, verzekeringen voor jongeren..). De directie van deze vier verzekeringen zijn de best verdienende mensen uit de hele zorg. Dat wil zeggen de CEO van bijvoorbeeld Menzis (onze D’66-vriend van Boxtel) verdient meer dan welke arts, of ziekenhuis-directeur dan ook……

Kies wat mij betreft voor één van de kleinere verzekeraars, ook al sluit deze geen collectief contract af met jouw bedrijf. Je kunt altijd je eigen verzekeraar kiezen.  Als deze verzekering al duurder is als de anderen, dan scheelt dan meestal hooguit enkele euro’s per maand.

Aanvullende verzekering
55% van de mensen neemt een aanvullende verzekering voor de fysiotherapie. Laat ik mij dan daartoe beperken.  Eerst een misverstand uit de wereld helpen. Als je een AV afsluit die de mogelijkheid geeft van 20 behandelingen is dat nog geen ‘recht’. De fysiotherapeut wil graag noodzakelijke zorg geven en niet doorgaan met behandelen omdat dat nu eenmaal ‘een recht is’.

Met de Aanvullende Verzekering is het solidariteitsprincipe losgelaten. Als je geen AV hebt afgesloten dan krijg je geen fysiotherapie, ook al kun je niet werken van de rugpijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen bij het afsluiten van een verzekering gaan calculeren. “Ik heb eigenlijk nooit fysiotherapie nodig, laat ik dat er maar uit laten’ (veel jongeren doen dit), of juist ‘ik doe aan voetbal, dus ik neem fysio in mijn pakket en ga even langs bij de therapeut van de club’. Het is mijn ervaring dat mensen in de schuldsanering (en dat zijn er steeds meer) van hun bewindvoerder geen AV meer mogen nemen…

Mijn advies is om toch een goede AV te nemen. Ga gewoon uit van € 125 tot € 150 per maand aan zorgpremie. Zo is het nu eenmaal, je helpt jezelf, als je in de problemen komt, of juist anderen. Het is voor mij als therapeut erg prettig als ik niet hoef te onderhandelen over het aantal behandelingen, of een behandeling halverwege moet staken. Zorg ervoor dat je zeker 20 behandelingen in je pakket hebt zitten, uitgaande van zo’n € 30,- per behandeling.

Rekensom: geen AV geeft een besparing van zo’n 300 per jaar. Dat zijn dus 10 behandelingen. Bij hardnekkige klachten zit je zo op deze 10. En klachten zijn vaak hardnekkig bij de fysio, anders zou je daar niet heen hoeven gaan (paracetamol en doorlopen doet vaak wonderen).

Zie ook deze aanbevelingen door onze beroepsverzekering. Of deze checklist als je wat meer tijd hebt.

Eigen bijdrage
Op diensten uit de Aanvullende Verzekering zit géén eigen bijdrage. De premie is als het ware de bijdrage. Je hoeft daarna voor een bezoek aan de fysio geen verwijzing van een arts te hebben. Áls je een verwijzing hebt scheelt dat wel één behandeling van je reeks, omdat wij bij een afspraak zonder verwijzingsbriefje een checklist moeten invullen.

De eigen bijdrage in de zorg gaat voor andere diensten, behalve de huisarts, weer omhoog. Ziek zijn wordt in Nederland steeds duurder. Volgens de KNMG zowat de duurste van Europa. Daarbij hebben we dus de best verdienende zorgverzekeraars. Institutionele beleggers uit Nederland hebben wereldfaam.

Het is de VVD die al jaren in allerlei posities de zorgmarkt beheersen. Ik weet in ieder geval op welke partij ik niet ga stemmen.

Jip Driehuizen

NB LET OP. De polis van je huidige verzekeraar ligt weer in je bus. Ze bieden schijnbaar hetzelfde als vorig jaar, maar vaak blijken de voorzieningen een stuk soberder. Bijvoorbeeld wordt het aantal behandelingen fysio stiekem teruggeschroefd. Je blijft natuurlijk wel hetzelfde betalen (of meer)…