(22) Beter leren voor jezelf te zorgen door minder 'Hedonisme'

'Hedonisme' is de dominante levensstijl van dit moment; het is gericht op snelle bevrediging van onze behoeftes. Een hedonistische levensstijl kenmerkt zich door (willen) genieten van lekkere maaltijden, dure spullen, een warm huis en doen waar je zin in hebt. Je wilt snel resultaat en dit leidt in werksituaties dan ook vaak tot de eis of iets snel af kan zijn, liefst vandaag. Je bestelt iets via internet, maar het moet wel meteen komen. Je doet examen en je wilt binnen een week de uitslag.

Iedereen herkent deze hedonistische neigingen, de een wat meer dan de ander. In ieder geval hebben we er allemaal mee te maken.  De behoefte aan steeds grotere stukken vlees heeft onze veestapel flink doen groeien, maar ook de vervuiling die daarmee samenhangt.  We willen lekkere vette vis eten en dit leidt tot overbevissing en de vraag of toekomstige generaties nog wel paling kunnen eten.

Hedonisme heeft een prijs. Zo ook voor je gezondheid. Onze primaire behoeftes zijn groot, maar alles is ook beschikbaar. Bevrediging gegarandeerd. We zijn nu ook altijd bereikbaar; als iemand niet snel reageert via z'n What'sApp, dan zijn wel al teleurgesteld of bezorgd. Door de hedonischtische levenstijl zijn er niet alleen lichamelijke gevolgen door ongezond voedsel, maar ook mentale gevolgen door ongezonde hoeveelheden informatie.

Ziekte en genezing
Dus kun je verwachten dat je klachten krijgt. Maar geen nood: de farmaseutische industrie zit niet stil.  Voor alle kwaatljes een pil. Van slapeloosheid tot leveraandoening, er zijn altijd wel medicijnen die je snel kunnen helpen.  Dit geldt ook voor depressie, paniekaanvallen, hoge bloeddruk, prikkelbare darm of vermoeidheid.

Euh,.. Nee, voor vermoeidheid bestaat geen medicijn. Er zijn wel veel onderzoeksmogelijkheden (om te kijken of er niets mis is in het bloed), maar 99% van de vermoeidheid is niet op te lossen met een pil. De aanpak van vermoeidheid vraagt om een lange termijn-aanpak. Hetzelfde geldt voor chronische pijn, piekeren en burnout.

Eudemonisme versus hedonisme
Hedonisme is niet perse verkeerd.  Maar bij veel vraagstukken in het leven heb je ook een andere strategie nodig. Een vaardigheid om ook een andere levensstijl te ontwikkelen of toe te passen. Bij deze levensstijl gaat het niet om snel bevredigen van behoeftes, maar het ontwikkelen van gezonde gewoontes die je vooral voordeel geven op de langere termijn. Zoals ook studeren of het leren van een vak een investering in de toekomst is.

Aristoteles introduceerde hiertoe al de term 'eudemonisch':  een op overdenkingen gebaseerde stijl, waarbij je het 'genot' juist vind in het toekennen van eigenwaarde.  De waarde die je jezelf toekent hangt samen met de offers die je kunt brengen én de trots die dat met zich meebrengt.  De beloning ontvang je vooral op de langere termijn: een langere levensduur, minder somberheid, meer uitgerust zijn enzovoort, meer energie om anderen te helpen. 

Naar een nieuwe zorg?
Het aanpakken van gezondheidsproblemen via uitleg en lange termijn doelstellingen is in deze tijd van groot belang en ook in ontwikkeling.  Een interessante website die bij een van die ontwikkelingen hoort is ipositievhealth.com, die een door Nederlands onderzoek ontwikkeld nieuw gezondheids- en zorgsysteem weergeeft (je kunt hier ook zelftesten doen).

Een andere ontwikkeling komt uit de psychologie: door niet te kijken naar de afwijkingen of stoornissen, maar juist naar de mogelijkheden kun je een heel andere zelfwaarde bij mensen ontwikkelen.  Het is de positieve psychologie die dit tot een wetenschappelijke studie heeft gemaakt, met vaak verrassende uitkomsten. Zoals: geld maakt niet gelukkig vanaf ca 2000 per maand. Of: vrijwilligerswerk maakt wel gelukkig. Dit zal gaan leiden tot kortere werkweken! De eerste experimenten hiermee zijn al gestart en met positief resultaat!

Ook de mindfulness-trainingen passen in deze traditie.  Het is een vorm van gezondheidsbevordering die je kunt ontwikkelen door te trainen. je krijgt het niet kado en het duurt weken of maanden voordat je gaat merken dat het écht werkt. Ook hier laat onderzoek zien dat je door investeren in jezelf gezonder gaat worden én gelukkiger.

Klik hier voor info over de training die ik zelf ga starten vanaf eind oktober 2016.

Wil jij ook werken aan een meer eudemonische wijze van leven, bijvoorbeeld om gezonder te leven. Schrijf je dan in voor mijn gratis training zelfzorg, via beweging.tv

Jip Driehuizen