Persbericht november 2016

 Week van de werkstress: laat je stressniveau meten

Een burnout is niet nodig. Met biofeedback is stress tijdig te meten en te behandelen.

 Wat is stress?

Stress is een persoonlijke, fysieke respons op overbelasting. Al voordat het te laat is, is deze met biofeedback te meten aan bijvoorbeeld ademhaling, hartslag en transpiratie. Als stress te veel oploopt, kun je ermee aan de slag. Daarmee win je veel, want stress is de voornaamste reden voor verzuim op het werk en dus een flinke schadepost voor bedrijven. 

 

Burnout neemt toe

Één op de zeven werknemers heeft momenteel last van burnout-verschijnselen (http://bit.ly/1SXd8Dc ).  Leraren spannen de kroon met één op vijf (20 procent!). Burnoutcijfers tonen al jaren een stijgende lijn,  en sinds de crisis van 2008 zijn ze alleen maar verder omhoog gegaan. Ook bij jongeren is de nood hoog (25 – 35 http://bit.ly/29SCvU1 ). De overheid erkent het probleem en heeft maatregelen genomen, zoals het lanceren van een website met themaweek(http://www.duurzameinzetbaarheid.nl/weekvandewerkstress ) en een Facebook-pagina (www.facebook.com/checkjewerkstress/). Biofeedback kan een goed hulpmiddel zijn om burnout te voorkomen.

 

Biofeedback: voorkomen én genezen

Met biofeedbackapparatuur is het mogelijk stressverschijnselen waar te nemen. Met sensoren meet je fysieke reacties in rust en bij stress. Bij mensen met beginnende of gevorderde overspanningsverschijnselen zijn die reacties duidelijk afwijkend. Door biofeedback kun je niet alleen patronen meten, maar ook doorbreken.  De invloed van rust of adem- en ontspanningsoefeningen is namelijk direct zichtbaar.

 

Biofeedback op de werkvloer

Door de test in te zetten op de werkvloer, kan biofeedback helpen voorkomen dat werknemers overspannen raken. Mocht er al sprake zijn van overspanning, dan kan biofeedback helpen bij de behandeling. Tot nu toe beperkt de aanpak van overspanning of burnout zich vaak tot praten. Dit kan helpen, maar het duurt dan meestal wel een stuk langer. En niemand zit immers te wachten op langdurige uitval.
De Beweging doet deze test bij particulieren en bedrijven. Bovendien kunnen we via een website zo nodig ontspannings- en uitlegfilms meesturen én verder onderzoek doen (eHealth).

 

Informatie

Heeft u interesse voor biofeedback, komt u dan gerust langs aan de Nieuwe Keizersgracht te Amsterdam en onderga zelf een ’stresstest’.

 

Jip Driehuizen

fysiotherapeut bij stress- en arbeidsgerelateerde aandoeningen/ eHealthondernemer

jipdriehuizen@beweging.tv 

telefoon 06 54 64 60 03

www.beweging.tv
www.biofeedbackvereniging.nl